Hudud and Karpal

>> Wednesday, August 22, 2012

What actually is Karpal's issue with Hudud? He was once heard saying - Hudud over my dead body ... He is also in common stand with other Pakatan Rakyat's (PR) family that PAS can pursue and champion the Hudud issue on their own platform ... do we see a contradiction - NO ... Karpal has no quarrels if Hudud is pursued individually by PAS but when it comes to implementation, it has to be over his dead body.


One must read deeper into Karpal's words to appreciate Karpal's stand - and to appreciate Karpal's stand, one must look at the issue constitutionally and not politically. Karpal's stand is very simple.

Hudud law can be unfair to both Muslim and non-Muslim since the burden on the prosecution in both the laws differs substantially. So is the sentencing ...

We take for example a person charged for rape. While an accused charged under our present criminal law can be convicted on circumstantial and medical evidence alone, under Hudud, an accused can only be convicted if the accuser brings forth 4 witnesses. It is near impossible for the prosecution to get a conviction since the burden on the prosecution is unassumingly high. Clearly not fair to the non-Muslim.

Taking another example - a habitual thief. Under the present criminal law, an accused, if found guilty, may be sentenced for a term in prison while an accused charged under the Islamic law, if found guilty, may have his hand chopped off. Clearly not fair to the Muslim. The punishment imposed on the Muslim will be like, forever.

I agree with Karpal that constitutionally this is wrong. The constitution clearly says that every person is equal in the eyes of the law. In other words, there should be no discrimination.

However, for Karpal's information, a true Muslim will not mind the discrimination since once Hudud is implemented on a Muslim accused, he is no longer answerable in the hereafter ... That's what the Quran and Hadith teaches us Muslims ... that's what we Muslims live for ... In such a case, Karpal don't have to worry about discrimination against Muslims ...

So how do we reconcile? Make Hudud applicable to all ... As a muslim, I subscribe to that ... Do away with the present criminal law and Karpal will not have to worry about discrimination.

To suggest that Karpal is anti Islam merely because he rejects Hudud is uncalled for. Karpal does not totally reject Hudud ... Karpal fears that the implementation of Hudud may run smack against the constitution in encouraging discrimination.

The law makers must therefore sit and implement a law that will cure Karpal's migraine ...

Read more...

BERSIH 3.0 Duduk Bantah (3)

>> Saturday, May 05, 2012

I had not seen anything in the 54 years of my life like what I saw in the 2 hours of duduk bantah. The mixed crowd shamed the so called 1Malaysia ... we were more than IMalaysia ... we were like one big family with one goal - clean and free elections ... shame on you Najib.


We sat together, ate together, laughed together, cried together, sang together, shouted slogans together and of course, we helped each other. We did not see colours ... no whites, no blacks nor browns ... there were no Chinese, no Indians, no Malays, no Eurasians ... we only saw Malaysians ... Yes, Malaysians ... peace loving Malaysians ... we did something that UMNO failed to do in 54 years of rule ... we brought Malaysians from all walks of life together ...

Between 12 till 12.30, my wife and I marched from Pertama Complex till the barricade nearby Dataran and the crowd was peaceful.

Between 12.30 till about 2, my wife and I sat on the tarred road and the crowd was peaceful. My wife and I went for lunch at about 2 and the crowd was still peaceful. As my wife and I walked towards LRT Station at about 2.30 tear gas was fired and everything went berserk ... what went wrong?

Agent provocateurs? Let me tell you this ... there were about 5 gentlemen sitting right behind me instigating us to break the barricade ... "apa lagi tunggu ... hari semakin panas ... kasi pecah la tu halangan. Dataran hak kita". Who were these guys? Protesters or agent provocateurs? I really don't know ... you tell me ...

Police trucks passed through the crowd behind the old Court house ... at least 3 trucks passed within 15 minutes ... why? Was the road not closed to traffic? Could they have not found alternative routes? To me this was clear instigation ... the Police were instigating ... they were trying to frustrate and make the protesters angry? But they failed, failed miserably when the protesters cheered them instead ...

Who threw objects at the trucks ... shoes, stones, bottles and ice ... protesters or agent provocateurs? Did the protesters come equipped with all these objects? I doubt it very much ... at one stage, I could see a police officer at the back of a truck pointing towards someone ... I guess he identified the guy as the person who threw objects ... why was that guy not arrested on the spot ... did the officer in the truck recognize the offender as a police officer as well? Your guess is as good as mine ...

Every trick in the book was employed by the Police and yet nothing worked in their favour. If the protesters were calm and non violent, one question comes to mind ...

Who let the dogs out? ...

Read more...

BERSIH 3.0 Duduk Bantah (2)

>> Friday, May 04, 2012

From 12.30 till 2.00 my wife and I sat with folded legs amongst our "friends" right behind the old Court house along Jalan Tun Perak. We just "duduk and bantah" there.


The heat was unbearable and I could feel sweat running down my cheeks. To overcome this, I tied a BERSIH 3.0 headband over my forehead and felt much more comfortable. The tarred road was of no help - my arse stunk like nobody's business. I felt that for the next few days, I sure will constipate ... my skin was like on fire ... but to tell you the truth, I enjoyed every second of the "duduk bantah".

At about 1.30 I walked about 100 meters to the back where 2 hawkers were selling keropok lekor, nugget and all kinds of balls - fish, sotong, you name it ... I could see their business roaring ... I bought some balls and my wife and I ate some to comfort our hungry stomachs ...

At about 2.00, hunger got the better of us and we walked towards Jalan Masjid India. All restaurants were packed ... I could see some youngsters eating while standing ... no empty seats in the restaurants and we have idiots appearing on TV complaining that their business took a hit ... RM40,000 loss in a day ... our petty hawkers must be bloody damned rich .... LHDN should check on them ...

I bumped into YB Syed Hamid (ADUN Semantan) at the restaurant as I was paying for my food ... pleasant surprise ...

After paying, we decided to go home ... walked to Jamek LRT only to see the same closed for the day. As my wife and I were slowing walking and deciding on what to do next, we bumped into one of my FB friend and also Suresh (PSM Cameron Highlands) ...

While we were catching up on latest issues, I heard the first tear gas fired towards Jalan Tuanku Abdul Rahman ... I could see protesters running for cover ... suddenly the whole Jalan Tun Perak was full ... people running like the world had come to an end ... people being pushed, people taking falls and people screaming ... it was like a stampede ...

Although the first tear gas was fired towards Jalan Tuanku Abdul, we could smell the stench of gas at the foot of the Court Hill ... tears started to roll out of our eyes and nose started to run ... My wife and I carried on walking and the crowd kept pushing us forward ... behind us, we could hear more and more tear gas being fired ... it was like hell had broken loose ...

We could not turn back as the panicky crowd was enormous ... we walked until we reached the Telekoms Museum ... From there we tried to catch a taxi to Bukit Bintang but, my oh my, the taxi drivers were asking for nothing less than RM15 for that distance ... and we have taxi drivers who complain that they suffered a loss ... about 15 minutes latter, we boarded a bus till Taman Dagang Ampang and from there a taxi to my sister's home in Taman Putra ...

BERSIH 3.0 thought me to board a bus after almost 20 years ..... hahahah

Read more...

BERSIH 3.0 Duduk Bantah (1)

>> Monday, April 30, 2012

I was forced into going to Kuala Lumpur on 28/4/2012. On 26/4/2012, I received a call saying that I have a meeting to attend at 10 a.m. in the heart of Kuala Lumpur city centre. The first question I asked was "boleh masuk kah?" and the reply "insyaAllah boleh".


To be on the safe side, I left Raub on 27/4/2012 immediately after my Friday prayers. I reached Ampang at about 5 p.m. I had no problems with my journey - smooth with no road blocks or police checks.

On 28/4/2012, I took a train from Chempaka Station to Jalan Sultan Ismail. My meeting was at the PAS Head Quarters Jalan Raja Laut. I reached the meeting point at bout 10 a.m. and gosh, the whole building was as if painted yellow. While in the train, I took a peep to see the situation along Masjid Jamek - God forbid - beautiful yellow all over ...

I immediately told myself - I must be part of this - as for costume - I was already wearing green (as in Lynas) - I had on my feet a pair of Reebok and for pants, I had a chinos - appropriately dressed for a demonstration? Yes ...

Oh yes, before I forget - my wife was with me ...

My meeting finished at 12 noon. As I came down the main entrance of the PAS Building, my wife told me that all those who had earlier gathered in the vicinity left with YB Mahfoz ...

My wife and I started walking down Jalan Raja Laut. People in yellow could be seen in small clusters here and there. Nothing to shout about ... as we approached Pertama Complex, we saw a barricade and some police officers just behind Pertama Complex. The road was closed. Hence, we took a left onto the road between Pertama Complex and Medan Mara. The road was clear ...

The situation was completely different as we reached Jalan Tuanku Abdul Rahman. Ya Allah, I could not believe my eyes - sea of yellow all over the place and the chants sounded like music to my ears. Tens of thousand Malaysians marching the streets of Kuala Lumpur.

I missed BERSIH 2.0 and this was my chance to be a part of BERSIH 3.0. We joined the group and started walking down Jalan Tuan Abdul Rahman. Chanting and singing to glory.

As we walked we saw photographers snapping away, videographers catching us on video. We saw yellow Teed guys and girls on top of building and roofs. The feeling was great, just great ... the atmosphere was wonderful ...

Our group reached the Jalan Tun Perak/Jalan Tuanku Abdul Rahman junction and stopped. My wife and I walked to the front and realized, that that was the furthest we could go ... before us was a barricade with barbed wire ... and yes, the number of police who stood there gave the impression that Malaysia was at war ... war with her own subjects ...

We took a left towards Jalan Tun Perak and just "duduk bantah" there like all other "friends" were already doing. The time on my wrist watch read 12.30 ...

Situation ... very, very peaceful ...

Read more...

Hukum jual beer/stout

>> Wednesday, April 25, 2012

Isu arak diSelangor kini diperbaharui oleh Hassan Ali dalam roadshow yang diadakan diseluruh Malaysia. Kata Hassan, tidak ada seorang pun pemimpin PAS yang menyokong beliau apabila isu jualan beer/stout di7-11 diungkitkan oleh beliau. Oleh itu, Hassan menyifatkan keengganan pemimpin PAS untuk back up beliau sebagai menghalalkan jualan arak diSelangor.


Dalam Quran dan Hadis-hadis Nabi SAW ada menyebut pasal Khamr. Khamr merupakan jenis minuman yang menghayalkan atau memabukkan. Khamr haram untuk diminum oleh umat Islam. Khamr itu kira arak la ... fine ... so Hassan Ali ada point. Arak sepertimana khamr adalah haram ... jadi mengapa tidak ada sesiapa pun yang sokong Hassan apabila beliau rampas beer/stout di 7-11?

Sebenarnya Hassan terkeliru tanpa beliau sedar. DiMalaysia ada 2 kategori arak. Liquor dan beer/stout. Liquor terdiri dari minuman jenis jin, whiskey, vodka, wine, brandy dan banyak jenis lagi minuman selain daripada beer/stout. Liquor tidak boleh dijual tanpa lesen. Kalau lesen diberi pun terdapat syarat-syarat ketat yang penjual perlu patuhi. Salah satunya, liquor tidak boleh dijual selepas jam 12 tengah malam.

Beer dan stout pula dikategorikan sebagai beverage dan boleh dijual dimerata tempat termasuk dikedai-kedai runcit atau 7-11 tanpa lesen. Kalau dah dikategorikan sebagai beverage, maka standard beer/stout sama dengan fresh orange atau lemon juice la kan?

Maka apabila beer/stout dirampas oleh Hassan dari 7-11 tempuh hari, rampasan itu menjadi satu rampasan yang salah disisi undang-undang kerana penjualan beer/stout tidak perlu lesen. Sesiapa sahaja boleh menjual dan dimana sahaja. Dalam ertikata lain, beer/stout boleh dijual tanpa kawalan kerana tidak ada undang-undang yang mengawal jualan beer/stout.

Oleh itu, siapa yang perlu disalahkan dalam isu ini? Pemimpin PAS kerana gagal untuk sokong Hassan yang telah buat serbuan salah? 7-11 kerana menjual beer/stout tanpa lesen sedangkan lesen tidak diperlukan? Kerajaan yang gagal untuk menjaga perasaan umat Islam dengan membenarkan penjualan beer/stout tanpa kawalan? atau Hassan sendiri yang telah merampas beer/stout yang halal dijual dimana sahaja mengikut hukum 1 Malaysia?

Tepuk dada tanya iman ...

Read more...

Kemuncup yang menyusahkan

>> Wednesday, April 18, 2012

Kemuncup sejenis tumbuhan yang sangat menyusahkan. Bayangkan kalau kemuncup lekat dikaki seluar ... Kalau tak dicabut akan terasa geli dipergelangan kaki. Kalau nak dicabut bukan main payah ... cuba bayangkan seseorang duduk mencangkung ditepi parit sambil mencabut kemuncup satu persatu ... buruk sangat ....



Lebih susah lagi apabila kemucup dibela oleh orang ... kemuncup belaan la kiranya ... maka menjadi-jadi la kemuncup ini. Apabila dibuang dia lekat semula dikaki seluar ... dibuang lagi, dia lekat lagi ... teruk lagi dari lintah ... sekurang-kurangnya lintah, apabila dah kenyang menyedut darah, dia akan jatuh dengan sendiri ... tapi kemuncup belaan manusia ini lain daripada yang lain ...Selagi kemuncup ini diberi galakan, selagi itu dia akan lekat pada kaki seluar kita ....



Jadi apa cara nak handle masalah kemuncup ini ... sekiranya dia kemuncup yang tumbuh liar, kita bunuh dia dari akar umbi dengan mengunakan cyanide .... kita sembur cyanide banyak-banyak hingga batang kemuncup kering .... hilang la cerita kemuncup liar .... bila dah mati, dia tak menyusahkan kita lagi ... tenang jiwa kita .... tak perlu lagi mencangkung ditepi parit ...



Kemuncup belaan manusia ini lain sikit .... selagi kemuncuk ini dibela, dibaja dan disiram air oleh tukang bela, selagi itu kemuncuk menjadi ... selagi itu kemuncuk akan menyusahkan kita ... kita sembur cyanide, tukang bela pula siram air untuk cuci dan buang semburan cyanide ...



Sebenarnya kemuncup ini tidak membawa sebarang kebaikan kepada manusia selain daripada menyusahkan ... tukang bela kena la sedar ... manusia dah pandai ... dia akan gunakan jalan lain untuk elak dijangkiti kemuncup .... namun satu hari nanti, tukang bela akan terlupa dimana kemuncup disemai dan redah tempat semaian kemuncup dan akhirnya kemuncup akan makan diri tukang bela ....


hehehehehe ....


Read more...

PAS sesat?

>> Saturday, April 14, 2012

Marah orang UMNO dia main ludah-ludah. Marah orang PAS macamana pulak agak nya? Masih ingat lagi panglima ludah tak cukup umur yang sibuk nak ludah Adam Adli kerana menurunkan bendera Najib kat PWTC? Ingat kan?


Bukan niat saya nak cerita pasal bendera sebenarnya. Tapi memandangkan ayat membuka dah sebut pasal bendera, biar saya ulas sedikit. Jalur Gemilang bendera Malaysia, itu tak boleh dinafikan. Bendera UMNO ada keris telanjang. Bendera PAS ada bulan. Bendera DAP ada roket. Bendera PKR ada mata.

Kalau kita tengok cerita-cerita lanun kita akan lihat bendera tengkorak. Tengkorak melambangkan lanun. Tengkorak itu kira macam muka orang juga la ... Selain daripada lanun bendera siapa ada muka orang? Jawapannya - bendera yang diturunkan oleh Adam. Hahahaha ... memang bendera lanun dan bendera yang diturunkan oleh Adam ada mirip ... jadi tak salah la kalau kita kata Adam sebenarnya telah turunkan bendera lanun.

Balik kepada cerita asal. UMNO dah takde ide dah. Puas dia serang Anwar dengan macam-macam dakwaan sex tapi tak menjadi. Puas dia attack DAP tapi sokongan Cina kepada DAP kian bertambah. Kini tinggal PAS ... macamana nak serang PAS?

Diciptanya cerita kononnya PAS parti ajaran sesat dan dihebohkan diseluruh Terengganu. Dia nak kata apa kepada PAS dia boleh kata. Itu hak dia. Tapi kita perlu lihat effect tuduhan dia. Apabila bendera Najib diturunkan, effectnya kepada seorang sahaja. Panglima ludah itu mengada-gada. Takde effect atas dia pun. Dia cuma nak jilat Najib dengan harapan agar dapat bertanding dikerusi selamat.

Tapi apabila dia tuduh PAS sesat, tempias tuduhan itu terkena kepada lebih 1 juta ahli PAS. Kalau PAS parti ajaran sesat, maka kesemua ahli PAS juga sesat kerana mengikuti dan mempelajari ajaran sesat ... apabila umat Islam tergelincir daripada ajaran sebenar yang berlandaskan al-Quran dan Hadis, maka mereka kafir ...

Cuba renung-renung kenyataan UMNO terhadap PAS ... wajarkah UMNO mengkafirkan lebih dari 1 juta ahli-ahli PAS? Kalau PAS dan kesemua ahli PAS kafir, macamana pulak dengan UMNO? Islam sejati kah mereka?

Ajaran abuya telah diharamkan kerana sesat. Ajaran Ayah Pin telah diharamkan kerana sesat. Adakah dengan kenyataan terbaru ini PAS juga akan diharamkan? Cuba la kalau berani .... baru UMNO akan nampak marah ahli PAS pulak ...

Read more...

Hapuskan PTPTN?

>> Friday, April 13, 2012

Siapa yang bodoh bangang? Siapa yang tak reti bahasa? dan siapa yang kaki putar belit? Kalau anda masih katakan hasrat UMNO/BN adalah untuk menjaga kepentingan orang Melayu, anda tersilap ... pemimpin-pemimpin UMNO dilahirkan untuk menjaga kepentingan diri sendiri dan kepentingan kroni. Kepentingkan orang Melayu tidak pernah menjadi agenda UMNO.


UMNO kian tersepit dan kini sedang merujuk kepada kitab tipu helah mereka untuk mencari jawapan kepada kenyataan terbaru PR bahawa pinjaman PTPTN akan dihapuskan apabila PR menerajui Putrajaya dan jawapan paling bodoh UMNO terjumpa dalam kitab tipu helah mereka - anak-anak Melayu akang tercicir dalam pelajaran apabila PTPTN dihapuskan ... maka riuh rendah lah TV durjana dibawah kongkongan UMNO bahawa anak-anak Melayu akan tercicir dalam pelajaran apabila PTPTN dihapuskan ... belit jangan tak belit. Spin jangan tak spin. Kalau tak belit dan spin bukan UMNO namanya ...

Siapa yang kata PR nak hapuskan PTPTN? Bila masa PR kata nak hapuskan PTPTN? Dipentas mana PR kata nak hapuskan PTPTN? Anwar Ibrahim kata pinjaman PTPTN akan dihapuskan apabila PR bentuk kerajaan pusat kelak ...

Menghapuskan pinjaman PTPTN dan menghapuskan PTPTN dua perkara yang beza la ngok ... Apabila pinjaman PTPTN dihapuskan maka anak-anak Malaysia akan belajar free. PR kata kita boleh lakukan. Ianya tidak mustahil. Kita hanya perlu bendung ketirisan dan potong subsidi IPP ... maka akan terkumpul dana yang cukup untuk bagi pelajaran free kepada anak-anak Malaysia sehingga IPTA dan IPTS.

Nak tergelak dengan metaliti dan IQ kosong orang-orang UMNO ... tak reti nak bezakan hapuskan pinjaman PTPTN dan hapuskan PTPTN ... Kalau tak reti mai sini chek ajaq hangpa ....

Read more...

BERSIH 3.0

>> Tuesday, April 10, 2012

BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0


BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0

BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0 BERSIH 3.0

Read more...

Sekat Solat

>> Thursday, April 05, 2012

Banyak saya terbaca rungutan dimana warga Islam dilarang daripada mendirikan solat semasa Bersih 2.0 tempuh hari. Saya setuju bahawa isu ini sudah basi namun saya perbaharui isu ini sebab saya sendiri terpaksa mengalami keadaan ini 2 minggu yang lalu.


Dua minggu lepas, saya ke Bangunan Yayasan Pahang, Kuantan untuk urusan rasmi. Maklumlah saya dari Raub maka saya sampai digate utama Yayasan jam lebih kurang 1.30 tengah hari. Saya lihat palang besi penghadang jalan masuk diturunkan dan terdapat seorang pengawal yang mengawal pondok keselamatan.

Saya diminta parking kereta saya diluar pagar kerana tidak dibenarkan masuk kedalam atas alasan "lunch time". Setakat ini "no problem". Saya pun parking kereta saya diluar dan terus kearah pegawai keselamatan. Saya tanya dia "mana surau?". Dia jawab "diTingkat 1".

Saya pun minta izin masuk kekawasan kompleks kerana ingin mununaikan solat zuhur dan saya terkejut apabila saya diberitahu saya dilarang masuk ke kompleks sehingga jam 2.15 tengah hari walaupun untuk solat.

Saya pun tanya "ini arahan siapa?". "Ini arahan bos" kata Pegawai Keselamatan.

"Kalau begitu takpe la", ujar saya. "biar saya solat diatas jalan ini" kata saya. Pegawai Keselamatan menyampuk "tak boleh solat kat sini Tuan, sebab nanti ada kereta susah pula saya". Saya jawab "bukan nak solat tengah-tengah jalan pun. Nak solat kat tepi ini je. Kereta pasti boleh lalu". Alasan saya tidak diterima dan saya dilarang solat ditepi jalan.

Memahami keadaan beliau saya usik dia "dosa saya lewatkan solat siapa nak tanggung? Nak solat didalam tak boleh. Nak solat kat tepi jalan pun tak boleh". "Hai berat soalan ini" kata Pegawai Keselamatan. Saya terus jawab "berat tak berat saya tak tahu Encik, tapi yang pastinya, walaupun Encik mengikut arahan, Encik juga besubahat. Masing-masing tanggung la. Saya sudah minta izin untuk tunaikan tanggungjawab saya maka semestinya saya sudah terlepas".

Sebaik saya buka langkah kearah kereta saya, Pegawai Keselamatan pun panggil saya "Tuan, kalau Tuan nak solat, Tuan masuk la. Ambil lif ditingkat bawah. Surau ada diTingkat 1. Selamat menunaikan solat Tuan".

Ini satu dialog pendek kejadian benar dimana apabila soal tanggungjawab agama, dosa dan pahala diungkitkan, maka hamba Allah akan takut kepada azab Allah lebih daripada takut dikenakan tindakan disiplin kerana langgar arahan sipengetua.

Jangan jadi kaldai sipengetua dan ikut arahan membabi buta. Walaupun kita dibawah arahan, tetapi ada kalanya kita kena pandai buat keputusan apabila keadaan mendesak. Buat la keputusan walaupun mungkin keputusan kita bercanggah dengan arahan sipengetua ... Takut la kepada Allah dan jangan sekat hamba Allah daripada menunaikan tanggungjawab ...

Tawakal dan insyaAllah kita akan berjaya. Allah sentiasa melindungi hamba-hambaNya yang soleh ...

Read more...

PRU 13 - keseluruhan Raub milik BN?

>> Saturday, February 25, 2012

Pilihanraya Umum 13 (PRU 13) sudah hampir. PRU 13 dijangka akan diadakan bila-bila masa sahaja antara sekarang hingga bulan Disember, 2012. Tinggal lebih kurang 1 hingga 10 bulan sebelum kita berpesta pilihanraya. Adakah Pakatan Rakyat (PR) sudah bersedia untuk kuburkan Barisan Nasional (BN) atau sebaliknya PR yang akan terkubur?


Sejak pertengahan tahun 2011, saya banyak diundang untuk berceramah dimerata tempat dan dikebanyakkan tempat yang saya pergi, saya lihat angin perubahan bertiup kencang. DiFelda umpamanya, kalau dipertengahan tahun 2011 warga Felda yang keluar untuk mendengar ceramah lebih kurang dalam 50 orang, sekarang jumlah tersebut telah meningkat ke 1,000. Setiap kali ceramah diadakan, tidak kurang dari 1,000 orang akan keluar untuk mendengar penjelasan isu-isu yang melanda Negara. Kalau trend ini berterusan, BN akan menghadapi masalah besar dalam PRU 13 ... BN tidak lagi boleh anggap Felda sebagai fixed deposit.

PR perlu menggambil kesempatan atas perubahan ini untuk nyahkan BN dalam PRU 13. Tetapi adakah ini sedang atau akan berlaku?

Saya ambil sebagai contoh ditempat saya, Raub. Selama ini parlimen Raub dan ketiga-tiga DUN milik BN. Hanya dalam PRU 12, DUN Tras dapat dirampas oleh DAP. Sepertimana ditempat-tempat lain, angin perubahan juga meniup kencang diRaub. Ahli parlimen Raub tidak disenangi oleh kebanyakan penduduk Raub, termasuk segelintir ahli BN. Apakah tindakan PR untuk merampas parlimen Raub dari BN, sedangkan semua tahu kemungkin untuk merampas itu cerah?

Orang-orang Raub semua tahu bahawa DAP tidak disenangi oleh kebanyakan pengundi-pengundi Melayu Raub, kalaupun calun Melayu ditandingkan. Namum DAP terus berdegil tidak mahu serahkan kerusi parlimen Raub kepada PAS atau PKR. Suara-suara kedai kopi cukup jelas - kalau PAS bertanding diparlimen Raub, PAS boleh menang tanpa perlu berkempen. Walaupun suara-suara ini sedikit keterlaluan (tidak perlu kempen) namun suara-suara ini tidak boleh diketepikan. Walaupun begitu, DAP tetap memekak ...

DiDUN Dong misalannya. Pengundi-pengundi Dong sedang memekik minta ADUN sekarang di tukar tetapi PAS dan PKR asyik bergaduh berebut kerusi Dong. PKR dengan pendirian bahawa kerusi Dong milik mereka atas perjanjian PRU 12 dan PAS pula dengan pendirian bahawa kerusi Dong hanya dipinjamkan kepada PKR semasa PRU 12.

Campur tangan pemimpin atasan menyusahkan lagi keadaan diDong. PKR telah senaraikan seorang anak muda tempatan berkelulusan tinggi untuk tanding diDong tetapi pucuk pimpinan lebih minat kepada calun dari luar Raub. Mana lojiknya apabila calun winnable tempatan ditolak mentah-mentah dan diganti dengan calun luar kawasan yang tidak begitu dikenali diRaub? Tak belajar dari kesilapan ke PKR apabila seorang anak Kajang yang berkerja diMelaka telah bertanding diTerengganu dan kalah sedangkan kerusi tersebut merupakan kerusi winnable PR?

Selain daripada masalah seperti diatas, tidak ada sebarang progrem, selain daripada ceramah-ceramah, yang diatur untuk mendekati akar-umbi agar akar-umbi terus menyokong dan mengundi PR. Adakah PR Raub terlalu leka atau terlalu yakin bahawa pengundi-pengundi Raub akan pilih PR?

Kalau keadaan serabut dikalangan PR ini berterusan dan progrem-progrem tidak dijalankan dengan teratur, saya yakin BN akan kekalkan kerusi-kerusi yang BN menang dalam PRU 12 dan tidak keterlaluan jika saya kata, Tras juga akan dirampas oleh BN.

Read more...

Saya di pecat?

>> Thursday, February 23, 2012

Pagi tadi saya di beritahu bahawa Mesyuarat Khas Perwakilan Koperasi Felda (KPF) yang di jadualkan pada 22/2/2012 telah di jalankan, tetapi sebagai satu sesi taklimat oleh Tan Sri Isa Samad kerana Mahkamah Tinggi, Kuantan telah, pada 17/02/2012, keluarkan satu injunksi melarang KPF daripada bincang isu pelupusan ekuiti milik KPF dalam Felda Holdings Berhad. Permohonan untuk mendapatkan injunksi telah di lakukan oleh saya atas arahan 8 orang peneroka FELDA Jengka


Saya di beritahu bahawa semasa sessi soal jawab, R Tanggam, yang merupakan salah seorang perwakilan dari Negeri Sembilan telah minta Isa jelaskan beberapa perkara termasuk - samada pelupusan ekuiti yang di cadangkan oleh KPF di jamin oleh Kerajaan. Beliau juga ingin tahu samada "durian runtuh" yang di cadangkan oleh Perdana Menteri dan di canangkan sekuat-kuatnya oleh Isa boleh di makan atau berulat.

Apabila hujah tidak dapat di balas dengan hujah, maka Isa, macam pemimpin bacul UMNO yang lain, telah arah Tanggam keluar dewan dan akibat dari itu dewan telah menjadi kecoh dengan teriakan-teriakan perkauman dari perwakilan pro-kerajaan.

Saya di fahamkan bahawa perwakilan-perwakilan pro-kerajaan telah desak Isa untuk pecat kesemua 8 peneroka yang telah perolehi injunksi terhadap KPF.

Usul untuk pecat 8 peneroka itu satu hal. KPF boleh lakukan pemecatan kerana kesemua 8 peneroka yang telah saman KPF merupakan ahli KPF. Apa pun, sekiranya pemecatan ini berlaku, saya akan ambil tindakan susulan mengikut undang-undang.

Yang buat saya tergelak dari pagi sehingga malam, bukan isu cadangan daripada perwakilan untuk pecat 8 ahli KPF. Yang buat saya tergelak sampai terkeluar airmata adalah desakan agar saya juga di pecat daripada menjadi seorang peguam.

Pecat daripada menjadi peguam siapa? Saya bukan peguam KPF. Saya peguam peneroka ... jadi di mana lojiknya permintaan untuk pecat saya. Yang boleh pecat saya hanya peneroka bukan KPF... atau adakah mereka mahu Majlis Peguam gantung saya dari beramal? Atas alasan apa? Kerana saya saman KPF yang di terajui oleh Isa?

Kalau saya nak katakan perwakilan ini cerdik, mereka telah pamirkan kebodohan mereka. Kalau nak katakan mereka bodoh, nanti mereka marah pula. Hakikatnya, mereka bodoh. Mereka ingat Malaysia ini mak bapak dia orang yang punya. tentang sikit je nak pecat, tentang je nak pecat ....

Saya seorang peguam swasta yang beramal di Raub atas nama dan gaya The Law Office of Mohd Harris. Saya belajar sampai ke England dengan mengunakan wang saya sendiri. Tiada bantuan walau sesen pun dari kerajaan. Dari sudut ini, saya tak terhutang dengan Kerajaan Malaysia dan saya tak perlu "kow tau" kepada sesiapa pun.

Etika guaman saya di kawal oleh Akta Amalan Guaman. Saya ahli Majlis Peguam. Kalau saya langgar etika guaman, hanya Majlis Peguam sahaja yang boleh gantung atau pecat saya dari amalan. Bukan perwakilan KPF dan tentunya bukan Isa?

Apa perwakilan ini ingat, Majlis Peguam akan tunduk kepada desakan perwakilan atau Isa? Apa salah saya? Ada kah mewakili 8 peneroka yang di tindas melanggar etika guaman? Adakah kerana KPF di terajui oleh Isa, maka KPF tidak boleh di saman? Ada kah kerana KPF terletak di bawah Jabatan Perdana Menteri, maka KPF tidak boleh disaman?

Common la - kami peguam-peguam (kecuali yang bacul) bertindak tanpa gentar atau memihak (without fear or favour), kalaupun yang di tentang itu eksekutif tertinggi Negara.

Kami, atau sekurang-kurangnya saya, akan terus berjuang tanpa sedikit pun rasa gentar atau takut dengan desakan-desakan suara-suara bacul seperti perwakilan KPF ...

Pesanan saya kepada mereka-mereka ini - You can rot in hell, for all I care ...

Read more...

Pahang logger to burn himself to death

>> Monday, February 13, 2012

A 55-year-old man threatened today to burn himself to death if the Pahang government do not pay the RM70 million in damages to his company, as awarded in a court ruling.


Gan Ee Seng, an investor in Kuantan-based logging firm Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd, said he will go on a hunger strike today at Padang Kota Damansara until he collapses. Then, he will burn himself to death.



“Maybe I will kill myself just to let the people know that we want justice and we hope the police can do something,” he told reporters here.



This is his second hunger strike.



In September last year, shareholders of Seruan Gemilang Makmur went on a relay hunger strike for about 10 days, resulting in two people who collapsed and was sent to the hospital for treatment.



In a May 2007 decision by the Kuantan High Court, Seruan Gemilang was awarded RM37,127,471.60 in damages with eight per cent interest per annum backdated to December 31, 2000 after it won a breach of contract suit against the Pahang government and the state forestry director.



The court ruled that state government and the state Forestry Department were in breach a of logging concession contract concerning the extraction of timber logs from a 10,000-acre plot of Umno-owned land in Mukim Bebar, Pekan district.



“Of course (it’s about the money) because I borrowed money from my friends and relatives,” Gan said, adding that he has invested about RM700,000 in the company.



-Themalaysianinsider

Read more...

Bumiputra kini bangsa rasmi di Malaysia?

>> Friday, February 10, 2012

Pada saya samada ada sesuatu yang tak kena dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) atau memang nasib anak saya malang.


Di pertengahkan tahun 2011, anak saya di beri peluang untuk lanjutkan pelajaran ke IPTA dan untuk mudahkan urusan kewangan, saya telah suruh anak saya buka akaun di salah satu bank tempatan. Di kaunter bank, apabila cip MyKad anak saya di cetak, dapati bahawa anak saya di cetogarikan sebagai seorang berbangsa Cina sedangkan saya berbangsa Punjabi dan isteri saya Melayu.

Keesokkan harinya anak serta isteri saya telah ke JPN untuk perbetulkan kesilapan dalam Cip MyKad namum kecewa apabila pegawai di kaunter JPN, mungkin untuk tutup kelemahan sistem JPN, sanggup beritahu isteri saya bahawa perkara itu berlaku kerana ada kemungkinan besar anak saya mempuyai darah Cina. Nasib baik saya tak ikut serta. Kalau saya bersama isteri dan anak saya, mungkin perkara ini akan menjadi isu besar ... Astaghfirullah alaziiimmm ... dari mana agaknya pegawai JPN boleh dapat maklumat karut seperti itu? Dari mana pulak datangnya darah Cina?

Selepas di jelaskan dengan teliti bahawa isteri saya adalah Melayu tulin dan saya pula Punjabi tulin, baru pegawai itu, dengan senyuman yang tak berapa nak senyum, maklumkan kepada isteri saya bahawa dalam keadaan sedemikian, anak saya ada pilihan samada mahu ikut keturunan bapa atau emak. Dalam ertikata lain, anak saya boleh pilih samada mahu di gelar Punjabi atau Melayu. Namum minta maaf atas kesilapan, jauh sekali ....

Memandangkan memutuskan keturunan anak merupakan satu keputusan besar, isteri saya tangguh perbincangan dengan pegawai JPN untuk berbincang dengan saya dahulu. Buat diri saya perkara ini mudah. Pada saya tiada istilah Melayu, Cina, India atau lain-lain. Kita semua anak Malaysia tetapi kalau ikutkan kes Hannah Yeoh, tidak ada Bangsa Malaysia di Malaysia. Anak-anak Malaysia perlu ada keturunan.

Pilihan keturunan saya serahkan kepada anak saya dan anak saya pilih untuk di gelar orang Melayu. Saya tiada halangan sebab kalau dia pilih Punjabi sekali pun saya tidak akan benarkan sebab anak saya tak tahu berbahasa Punjabi walau sepatah haram .... buat malu papa je ....

Sehari selepas keputusan di buat, anak dan isteri saya kembali ke JPN dan rekod telah di kemaskini. Anak saya sekarang bukan lagi anak Cina tetapi anak Melayu. Matter settled ...

Dua hari lepas anak saya ke bank untuk tukar kad ATM kerana kad lama sudah rosak. Pelik tetapi benar, mengikut Cip MyKad anak saya, anak saya sekarang berbangsa Bumiputra ... lihat gambar ...

Read more...

Ilmu tambahan tidak merugikan

>> Tuesday, February 07, 2012

Apabila berada di sebuah negara unik seperti Malaysia, seorang pemimpin perlu sensitif dengan adat dan budaya kaum-kaum lain. Kena ambil tahu dan pelajari serba sedikit adat dan cara hidup kaum-kaum lain di Malaysia yang sememangnya kaya dengan budaya dan adat. Pemimpin yang tidak peka dengan adat dan budaya kaum-kaum lain pasti akan hadapi masalah.


Mempelajari adat resam dan cara hidup kaum lain bukan bererti kita praktikkan adat dan budaya kaum-kaum tersebut. Ilmu tidak akan merugikan sesiapa pun. Malahan kita akan di hormati oleh kaum-kaum lain apabila kita dapat fit in dalam keadaan-keadaan tertentu dengan selesa.

Kebelakangan ini kita telah dipertontonkan beberapa insiden yang tidak sepatutnya berlaku di Malaysia, andaikata pemimpin kita peka dan ada keinginan untk pelajari adat dan cara hidup kaum lain.

Agihan angpau putih kepada kaum Cina semasa perayaan hari kebesaran kaum Cina tidak sepatutnya berlaku. Tidak salah kalau pemimpin buat sedikit homework sebelum tampil dalam majlis yang diatur. Salah kah kalau pemimpin, dalam kes ini Ibrahim Ali, rujuk kepada rakan-rakan dari kaum Cina dan tanya apa yang perlu di lakukan? Apa pantang larangnya dan apa pula kesukaan kaum Cina? Tidak ada sesiapa yang akan pandang hina kepada kita sekiranya kita bertanya. Malahan orang yang di tanya akan rasa bangga apabila ada keinginan dari kaum lain untuk mengetahui adat dan budaya kaum mereka.

Rajin bertanya bukan bermakna kita bodoh. Kebodohan akan terserlah apabila kita lakukan sesuatu yang kita tidak tahu tanpa bertanya.

Cuba tanya pada diri kita sendiri - akan marah kah orang Melayu sekiranya kawan Cina mereka bertanya pasal adat dan budaya bangsa Melayu? Akan marah kah kita kalau ada kaum India tanya kita soal agama Islam? Sudah tentu tidak. Malahan kita akan bangga dengan pertanyaan-pertanyaan dari kawan-kawan kita.

Jangan sesekali kita sombong dengan sedikit ilmu yang ada pada kita. Kita kena ingat bahawa ilmu yang ada pada kita dipinjamkan hanya untuk sementara. Kalau Allah mahu, besok ilmu yang ada pada kita boleh dipadamkan.

Pagi tadi saya terbaca dalam blog-blog dan status facebook lagi satu flip-flop dari satu Jabatan Kerajaan. Ucapan selamat menyambut Thaipusam di ucap kepada yang beragama Buddhist. Bukan itu saja, ada pula banner di Putra Jaya yang di taja oleh Tengku Adnan tersalah terjemahan bahasa Tamilnya.

Perkara ini tidak mungkin berlaku kalau yang menyediakan ucapan dan banner sedikit prihatin. Cuba sesekali kita lihat di luar sana. Terlalu banyak perkara yang boleh kita pelajari. Jangan asyik berfikir dari kotak minda yang sempit ...

Read more...

Mami Izat dapat hidayah di Tanah Suci

Tak tahu nak kata apa ... Sharizat Jalil (Mami Ijat) pi umrah sampai 3 kali dalam masa 2 bulan. Kalau kita nak pi 3 tahun sekali pun tak tentu lagi. Takpe la ... Mami ada duit. Dia nak pi setiap bulan pun takpa. Ikut suka hati dia la.


Trip ketiga ini Mami Ijat dapat hidayah. Mami Ijat di beritahu (melalui mimpi kot) yang dia masih dikehendaki untuk terus menerajui Wanita UMNO. Lebih lebih lagi PRU 13 dah dekat.

Bukan semua umat dapat hidayah semasa di Tanah Suci. Saya dah 3 kali pi, tapi tak dapat hidayah untuk menerajui PKR Cabang Raub pun. Last-last saya keluaq PKR and masuk PAS. Mungkin saya dapat hidayah untuk tukar baju dari biru muda ke hijau kot ... tak tau la ... saya pun tak perasan ...

Alhamduillah, kali ini nampak atleast Mami Ijat dah berubah. Jambul dah takde (kesian kat jambul) dan skarf dah diganti dengan tudung. Bukan tudung labuh tapi boleh la ... janji tudung. Kalau ikutkan Ustaz Idrus .... tudung tak wajib, yang wajibnya tutup aurat ... heheeh.

Dalam dok kalut cerita pasal hidayah Mami Ijat, saya terjumpa gambaq kat atas tu ... Laaa ... kan Mami dah cakap, Mami Ijat dapat hidayah pasal pimpinan Wanita UMNO je .... Mami tak khabaq pun dia dapat hidayah pasal halal haram .... Takpe la Mami, hang boleh juai 2 atau 3 ekoq lembu and pi buat Umrah sekali lagi. Kot-kot dapat hidayah dan kenal halal haram pulak.

Gambar saya cilok dari Blog Anak Sungai Derhaka (thanks bro). Bukan main rapat salam itu. Isshhh ...

Read more...

Gangster UMNO larang ceramah PR

Usaha sebuah Cabang PKR Negeri Sembilan untuk mengadakan ceramah di Rantau, Negeri Sembilan semalam di halang oleh sekumpulan lelaki bersenjata tajam yang mendakwa mereka penyokong Umno-BN.


Setiausaha PKR Rembau, Nor Azizi A Aziz berkata insiden itu berlaku apabila petugas PKR dari Cabang Rembau tengah membuat persiapan bagi ceramah itu di kawasan lapang di dalam Taman Jade Indah, Rantau"



"Ketika beberapa petugas sedang membuat persiapan bagi menjayakan ceramah itu pada kira-kira jam 6.30 petang, datang sekumpulan lebih kurang 30 orang bersenjata tajam ke arah mereka lalu membuat ugutan supaya ceramah itu tidak diteruskan.



"Kumpulan mereka menjadi lebih besar selepas itu dengan kehadiran lebih ramai orang. Salah seorang daripada mereka mengakui sebagai Ketua Kampung Kuala Sawah manakala yang lainnya mengatakan mereka penyokong Umno-BN"



"Mereka juga menyatakan tidak akan membenarkan sebarang program atau ceramah PR diadakan di situ kerana kawasan itu kawasan Menteri Besar Negeri Sembilan," katanya ketika dihubungi TVSelangor di sini hari ini.



Kumpulan itu juga melaungkan kata-kata kesat kepada petugas PKR berbangsa India yang terlibat di dalam kerja-kerja persiapan ceramah tersebut.



Azizi berkata, kehadiran polis selepas itu menyebabkan kumpulan tersebut bersurai meninggalkan kawasan tapak ceramah itu.


Sumber

Read more...

Penyenaraian FGVB akan lingkupkan FELDA

>> Thursday, February 02, 2012

Pendedahan dari Mazlan Aliman dan Dr Rosli Yaacob yang menyatakan bahawa Felda akan mengalami defisit selepas penyenaraian Felda Global Ventures Bhd (FGVB) tidak di nafikan secara spesifik oleh Ahmad Maslan. Malahan, Ahmad Maslan telah dengan jelas mengatakan bahawa mereka telah fikirkan isu defisit sebelum buat keputusan untuk senaraikan FGVB. Tambah Maslan lagi, mereka sudah fikirkan cara untuk mengatasi defisit. Namun seperti biasa, Maslan gagal untuk beritahu apa kah langkah-langkah yang akan diambil untuk menampong defisit tersebut. Betul kah mereka sudah fikir habis-habis atau hanya omong-omong kosong ... kalau perkara ini sudah di fikirkan dan ada jalan keluar, mengapa plan tidak di dedahkan?


Difisit yang terpaksa di tanggung oleh Felda selepas penyenaraian FGVB bukan sikit. Amaunnya berbillion setahun. Persoalan nya - bila defisit sudah di jangka, mengapa perlu di teruskan dengan projek yang berisiko besar ini?

Kepada mereka yang belum tahu, izinkan saya dedahkan amaun dalam defisit yang Felda terpaksa tanggung sebaik FGVB disenaraikan.

Perkiraannya mudah. Budak darjah 2 yang biasa buat mathemetik tolak campur tak boleh tersilap dalam sifir ini. Angka-angka yang akan di dedahkan ini bukan rekaan sesiapa. Angka-angka ini dari Felda sendiri.

Dalam tahun 2007 hingga 2010, purata lebihan pendapatan Felda dari sumber ladang sahaja adalah RM522 juta setahun. Jumlah ini di perolehi lepas di ambil kira pendapatan Felda sebanyak RM2,458 juta setahun dan perbelanjaan sebanyak RM1.936 juta setahun. (RM2,458 juta - RM1,936 juta = RM522 juta). Setakat ini no problem nak fahamkan?

Selepas penyenaraian, Felda akan terima RM251 juta setahun dari FGVB dalam bentuk bayaran pajakan tanah seluas 360,067 hektar milik Felda Plantataions Sdn Bhd yang akan di pajak kepada FGVB untuk tempuh 99 tahun. Harga ini akan di kekalkan selama 10 tahun. Selain daripada itu FGVB akan serahkan kepada Felda 15% dari daripada keuntungan operasi FGVB dalam sektor pertanian sahaja. 15% ini dianggar bernilai RM257 juta setahun.

Jumlah keseluruhan yang bakal di terima oleh Felda selepas penyenaraian FGVB akan susut ke RM508 juta (RM251 juta + RM257 juta = RM508 juta) dan apabila di ambil kira perbelanjaan sebanyak RM1,936 juta setahun sepertimana dalam 2007 - 2010, Felda akan mengalami defisit sebanyak RM1,428 juta setahun (RM508 juta - RM1,936 juta = - RM1,428 juta). Senang kan? Mudah untuk di fahami. Tetapi mengapa ada puak yang mengaku cerdik tak faham-faham lagi?

Jadi persoalan saya, mengapa FGVB perlu di senaraikan sedang penyenaraian akan membawa kerugian berbillion kepada Felda? Ada udang sebalik batu?

Read more...

Kelentong Hassan Ali PhD ....

Hassan Ali yang ada gelaran PhD sudah mula bersuara. Kali ini secara lantang Hassan beri amaran kononnya Malaysia akan bergabung dengan Singapura sekiranya Pakatan di beri kuasa memerintah. Kononnya Fasal 153 Perlembagaan akan di gugurkan dan hak keistimewaan Melayu akan terhakis. Namun, bagaimana pun kata Hassan, perkara ini masih belum lagi boleh di buat kerana tindakan ini perlu kelulusan Majlis Raja-Raja.


Ikhlas saya cakap bahawa statemen ini merupakan satu statemen paling banggang yang pernah saya dengar.

Hassan terlupa bahawa Malaysia, sepertimana Singapura, merupakan Negara yang berdaulat. Mana mungkin Malaysia di bawah pimpinan Pakatan Rakyat boleh bergabung begitu sahaja dengan Singapura. Lagi pun Hassan terlupa bahawa yang mempunyai tabiat menyerahkan bahagian-bahagian Malaysia ini sebenarnya kerajaan BN. Singapura pernah di serahkan semasa pemerintahan Tuanku dan semasa pemerintahan Pak Lah pula, kita kehilangan pulau-pulau dan kawasan-kawasan minyak. Jadi siapa yang sebenarnya mempunyai tendency untuk menggadai atau menjual Negara?

Perkara 153 Perlembagaan tidak boleh di pinda atau di gugur sewenang-wenangnya. Pindaan kepada Perlembagaan perlu persetujuan atau undi dari 2/3 majoriti dalam Parlimen. Apakah, Pakatan Rakyat, kalau dapat rampas Putrajaya dari BN, akan peroleh majoriti 2/3 di Parlimen? Kalaupun, Pakatan Rakyat dapat 2/3 majoriti dalam Parlimen, mana mungkin DAP dapat main peranan dominen selepas bertanding hanya 44 kerusi dari 222 kerusi Parlimen. Adakah ahli-ahli Parlimen yang berbangsa Melayu akan mendiamkan diri kalau sekiranya ada cadangan berbuat demikian dari DAP? Tidak ada sebarang kemungkinan, walau sekecil zarah sekali pun, bahawa perkara ini akan berlaku. Jangan dok kelentong la Hassan ...

Pindaan kepada Perlembagaan perlu restu atau persetujuan Majlis Raja-Raja? Undang-undang mana si Hassan pakai? Undang-undang Mongolia ke? Sebarang pindaan kepada Perlembagaan tidak perlu persetujuan atau restu Majlis Raja-Raja. Pindaan di buat di Parlimen dan sebarang pindaan yang di luluskan hanya perlu perkenan dari Yang DiPertuan Agung. Itu pun, apabila Yang DiPertuan Agung tidak perkenankan dalam satu tempuh yang di tetapkan, pindaan akan di anggap sebagai telah di perkenankan oleh Yang Di Pertuan Agung.

Sudah-sudah Hassan. Jangan ikut nafsu ... At the end of the day, seluar hang juga yang akan terlondeh ...

Read more...

Ya Allah KAU jawab munajat kami - DSWA

>> Tuesday, January 10, 2012

Pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada petuduhan liwat sudah diketahui umum. Bagaimana pula dengan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail? Apa cerita di sebalik khabar gembira tersebut. Sinar Harian membawa pembaca menyelami rasa hatinya. Ikuti wawancara eksklusif Editor Sinar Harian, MAZLINDA MOHD NOR bersama Wan Azizah.



ABANG Nuar sudah siap berpakaian. Sudah sedia untuk bersarapan. Seperti biasa semua suplemen yang perlu untuk kesihatannya sudah masuk ke mulut lalu ditelan. Saya sekadar memerhatikan.

Mata menatap sayu. Hati berdetik. Mungkinkah ini sarapan pagi terakhir kami bersama?

"Ya RABB. Jauhilah kami dari berita duka itu."

Abang Nuar seperti dapat membaca kata hati saya.

"Apa juga keputusan mahkamah, keluarga kita tetap bersatu. Hati kita tetap bersama."

Abang Nuar tenang. Saya semakin pilu.

Sudah banyak dugaan yang kami lalui sepanjang kehidupan ini. Sesekali sehingga rasa tidak mampu dipikul manusia biasa sekecil saya. Amat berat.

Namun saya tetap yakin, ALLAH menduga setakat mampu umatnya.

"Ya RAHMAN... jika ini laluan yang ENGKAU tentukan untuk aku, hambamu yang kerdil ini tetap reda. Berilah aku kekuatan. Berilah aku jalan."

Dua setengah tahun hidup kami tertekan, seperti mati perlahan-lahan. Fitnah memang racun yang membunuh.

Kami membina satu kehidupan atas landas Islam. Sentiasa berusaha mendekati TUHAN. Namun semakin kerap kami sujud, semakin besar cabaran mendepan.

"Ya AZIZ... Tuhan Yang Maha Kuat. Lindungilah kami dari fitnah yang menjahanamkan. Ya JALIL... berilah kami kemuliaan.

Anak-anak dan menantu semua sudah sedia.

Ini juga kebesaran TUHAN. Selama ini baik kenduri atau hari raya, kami jarang dapat berkumpul sebegini. Tapi kali ini Izzah, Ilham, Ihsan, Nuha, Muhammad Reza, Nurul Syaheedah, dan Mohd Khairul semua ada. Hati kami bersatu, jiwa kami berpadu.

Mata anak-anak pula saya tatap. Satu persatu, silih berganti.

Ya mereka tenang. Mahu melangkah keluar meneman ayah tersayang tanpa garis-garis kedukaan.

Melihat mereka, semangat saya datang kembali. Benar kata Abang Nuar, apa juga keputusan mahkamah kami akan tetap bersama.

Malam tadi, pulang dari ceramah di Kampung Pandan malam sudah bertemu pagi. Kami kelaparan. Sambil menjamu perut di meja makan, kami bercerita, Tentang zaman sekolah, filem dan pelbagai. Kami ketawa bersama. Bahagia. Bagai tiada lara. Tiada nestapa.

Mungkinkan saat itu akan dapat diulang lagi?

"Ya RAHMAN... Engkau lebih tahu dan mengerti kasih sayang antara kami. Jangan kau putuskan Ya RABB. Jangan ada penghalang. Jangan biar jeriji besi itu memisahkan kami sekali lagi!"

Sepanjang perjalanan ke mahkamah, saya tidak pernah berhenti berdoa. Moga apa yang bermain di fikiran TUHAN akan terbalikkan.

Luar Kompleks Mahkamah Jalan Duta sudah penuh dengan manusia. Saya terasa gementar. Namun saya mesti kuat. Kami sudah menghampiri bangunan yang akan menentukan nasib Abang Nuar hari ini. Jadi kekuatan dan ketabahan yang saya tunjukkan tentu akan memberi tambahan semangat untuk Abang Nuar berhadapan dengan apa juga keputusan yang memungkinkan.

Melihat wajah Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, hati saya kembali tidak keruan. Mula berbolak-balik. Akan disabit bersalahkan Abang Nuar? Atau lepas?

Sejujurnya saya sudah serik untuk mengulang episod sedih 1998. Saya sudah letih untuk diheret dalam kedukaan panjang. Jika abang Nuar disabit bersalah... walau anak-anak kini sudah besar, kedukaan kami tidak ada bezanya. Malah lebih berganda.

Apakan tidak, jasad yang sudah dipanjat usia, fizikal dan jiwa sudah tidak sekuat dulu. Berita sedih yang kami terima sudah pasti merentap segala rasa.

"Mahkamah mendapati Anwar tidak bersalah dan memutuskan mahkamah tidak dapat memastikan 100 peratus integriti sampel asid deoksiribonuleik (DNA) tidak terusik. Mahkamah tidak boleh bergantung kepada bukti DNA tersebut. Maka mahkamah ditinggalkan dengan keterangan pengadu. Bagaimanapun, mahkamah keberatan untuk mensabitkan tertuduh hanya berdasarkan keterangan pengadu yang tidak disokong.

"Oleh itu, tertuduh dilepas dan dibebaskan."

"Ya ALLAH... rahmat apakah yang KAU berikan kepada kami.

"Ya SAMIE’...terima kasih kerana mendengar rintihan kami selama ini."

Abang Nuar bebas!

Saya menangis. Anak-anak menangis.

Saya merangkul erat Abang Nuar. Abang Nuar membalas kejap. Saya tidak mampu mengeluarkan kata-kata. Sekadar mengucap syukur kepada ALLAH.

Saya perhati anak-anak. Mereka juga berpelukan.

Saat ini terasa lerai derita dari tubuh. Lerai sengsara dari jiwa.

‘Ya ‘ALIEM...ENGKAULAH yang lebih mengetahui.

"Ya HAKIM... ENGKAULAH sebenarnya yang menetapkan keputusan segala sesuatu.

"Syukur Ya ALLAH kerana mengizinkan kami melangkah keluar dari mahkamah dengan hati gembira."

Dalam perjalanan pulang, kami singgah di Masjid Segambut. Menunaikan solat Syukur tanda terima kasih kepada TUHAN.

Hari ini dada kami sudah lapang. Senyum kami masih bersisa walau tangis misih ada.

"Terima kasih Ya ALLAH. KAU jawab munajat kami, KAU lerai derita kami."


di petik dari http://www.sinarharian.com.my/politik/wan-azizah-kau-makbulkan-munajat-kami-1.17293

Read more...

Flip flop by Mohamad Zabidin J?

>> Monday, January 09, 2012

The decision in Anwar Ibrahim's sodomy trial still bothers me. The judge asked himself the wrong question at the wrong time. Instead of asking whether the defence has raised a reasonable doubt, he asked himself whether the evidence of Saiful stood corroborated.


I am of the opinion that something terrible happened at some stage of the proceedings that resulted in this most unexpected decision. I just cannot understand why the Judge, after calling Anwar to enter his defence, decided that Saiful's testimony stood uncorroborated and ordered an acquittal. Was corroboration not something that the Judge ought to have looked for before calling for Anwar's defence?

The law to be applied at the end of the prosecution case is clear - after maximum evaluation of the evidence adduced by the prosecution, the Judge must ask himself - has the prosecution adduced sufficient evidence to convict the accused in the event the accused is called upon to enter his defence and the accused elects to remain silent? If the answer to this question is in the negative, the accused must be acquitted. The judge cannot postpone this issue till end of the trial.

Why did the judge not look for corroborative evidence at the stage he was supposed to - at the end of the prosecution case? Why did the judge indulge in this exercise at the end of the trial? If the judge had taken the liberty to look for corroboration at the end of the prosecution case, obviously he would have found none and acquitted Anwar without his defence being called. Did the judge overlook this issue or was he asked to overlook? Was the judge dancing to a tune played by a puppeteer?

If the judge was dancing to a certain tune to ensure conviction, why then the acquittal? Here are some assumptions: -

There were 2 puppeteers. One for conviction and another for acquittal and the judge elected to submit to the puppeteer who was against conviction. By doing so, the judge, knowing very well that the charge against Anwar was trumped up, pleased one master and at the same time kept his conscience clear.

There was only 1 puppeteer and he got advice that a conviction will make things very difficult in the coming general elections. The judge was therefore asked to ensure an acquittal, which the judge did.

Allah SWT answered the many doas and solat hajats from Anwar's well wishers and those who did not want to be part of the ugly plot against Anwar. Allah SWT answers the prayers of His umats who are oppressed and Anwar was one oppressed man.

So, does this decision show independence of our judiciary? No ... Our courts are still servants to their masters ...

Read more...

Anwar Ibrahim - satu pandangan

Alhamdulillah ... Anwar sudah di bebaskan dari tuduhan liwat II. Saya sudah jangka keputusan ini walaupun ramai tak sependapat dengan saya. Sekiranya di lihat dari status facebook saya lebih kurang 1 bulan yang lalu, saya ada sebut Anwar akan di bebaskan.


Sekarang saya akan beri pandangan saya tentang apa yang akan berlaku seterusnya. Memandangan ini hanya satu pandangan berdasarkan logik, politik dan undang-undang, pembaca adalah di nasihatkan agar tidak percaya. Hehehehe

Dalam masa yang terdekat, Pendakwa raya akan rayu keputusan Mahkamah Tinggi dan sejurus selepas itu Parlimen akan di bubarkan. BN akan berkempen habis-habisan dengan propaganda bahawa BN tidak pernah mengawal dan kongkong kehakiman. Kalau kehakiman di kawal masakan Khir Toyo di sabitkan dan Anwar di bebaskan. Perkara ini akan di spin setiap hari dalam akhbar dan media arus dengan harapan BN menang dalam PRU 13.

Sekiranya keputusan PRU 13 memihak kepada PR, rayuan Pendakwa raya tidak akan di teruskan dan episod liwat II akan terkubur untuk selama-lamanya.

Namun, sekira keputusan PRU 13 memihak kepada BN, Mahkamah Rayuan akan tetapkan tarikh bicara rayuan dan rayuan Pendakwa akan di benarkan. Anwar akan rayu keputusan Mahkamah Rayuan ke Mahkamah Persektuan dan Mahkamah Persekutuan akan tolak rayuan Anwar. Anwar akan di penjarakan untuk memberi laluan kepada PRK Permatang Pauh. Karier politik Anwar akan terkubur untuk selama-lamanya.

Jadi kepada penyokong dan pendukung PR yang mahu melihat Anwar sebagai PM, ayuh mulakan gerak kerja dan pastikan kemenangan memihak kepada PR dalam PRU 13 ...

Read more...

KPF gugur sebelum tempur

>> Thursday, January 05, 2012

Saya tidak nafikan bahawa saya amat gementar pada pagi 4/1/2012. Gementar bukan sebab saya takut menghadapi peguam-peguam lawan saya. Saya tidak pernah gentar walau sehebat mana peguam lawan saya atau sebengis mana Hakim yang bakal saya hadapi. Pada pagi bersejarah 4/1/2012, saya gementar sebab ribuan peneroka di Malaysia menaruh harapan tinggi keatas saya dan ratusan peneroka yang berkumpul di Mahkamah pada pagi itu mahukan kemenangan.


Mereka tidak mahu ekuiti Koperasi Permodalan Felda (KPF) bernilai RM3.13 billion dalam Felda Holdings dan anak-anak syarikat Felda di lupuskan kepada Felda Global Ventures (FGV).

Semasa melangkah ke Kamar Hakim, saya berkata pada diri saya bahawa saya tiada pilihan selain daripada melakukan yang terbaik. Amanah yang di pikul oleh saya terasa amat berat. Walaupun sehari sebelum tarikh perbicaraan, saya sudah dapat berita mengatakan bahawa mesyuarat KPF yang di cabar oleh peneroka telah dibatalkan namum saya tetap bersedia untuk mengharung apa sahaja kumungkinan. Kekadang berita-berita sebegini sahaja di sebarkan untuk melalaikan kita. Kita kena berhati-hati ...

Selepas memperkenalkan diri dan peguam-peguam lawan kepada Hakim, peguam KPF telah mohon maklum kepada Hakim bahawa KPF telah batalkan mesyuarat yang dicabar oleh peneroka sebaik Saman Pemula peneroka di serah keatas KPF. Lantas, peguam KPF telah mohon agar status Saman Pemula di perjelaskan memandangkan sabjek sudah tidak lagi wujud.

Selepas pengesahan buat kali kedua bahawa mesyuarat yang di cabar telah di batalkan dan bukan di tangguh, saya telah maklumkan kepada Mahkamah bahawa peneroka bersedia menarik balik Saman Pemula dengan syarat sekiranya mesyuarat untuk bincang isu pelupusan ekuiti KPF di tetapkan semula, peneroka di benarkan cabar mesyuarat tersebut buat kali kedua. Hakim telah setuju dengan cadangan saya dan peneroka di benarkan menarik balik Saman Pemula terhadap KPF. Permohonan KPF dan FGV agar di pampas dengan kos akibat daripada penarikan balik Saman Pemula telah di tolak oleh Hakim.

Persoalan yang di ajukan oleh orang ramai - bagaimana penarikan balik Saman Pemula boleh di anggap sebagai kejayaan di pihak peneroka? Sebenarnya persoalan penarikan balik Saman Pemula tidak penting. Yang pentingnya, KPF telah batalkan mesyuarat sebaik Saman Pemula di serahkan keatas KPF.

Tuntutan utama peneroka terhadap KPF adalah untuk satu injunksi melarang KPF daripada meneruskan dengan mesyuarat yang di tetapkan pada 5/1/2012 dan apabila mesyuarat tersebut di batalkan oleh KPF sendiri, maka secara tidak langsung matlamat peneroka meminta Mahkamah masuk campur untuk batalkan mesyuarat tersebut tercapai. KPF telah gugur sebelum tempur ... bukankah ini satu kemenangan di pihak peneroka? Kalau bukan di sebabkan Saman Pemula yang di keluarkan oleh peneroka, adakah KPF akan batalkan mesyuarat tersebut? Saya yakin tidak ...

Mesyuarat ini terlalu penting buat Felda mahu pun KPF. Mesyuarat ini menentukan arah tuju penyenaraian FGV. Melalui mesyuarat ini, ada 3 perkara yang KPF mohon ketetapan dari ahli-ahlinya. Pertama, agar ekuiti berjumlah RM3.13 billion milik KPF dalam FELDA dan 10 lagi anak syarikat FELDA Holdings di lupuskan kepada FGV; Kedua, isu pelaburan KPF dalam FGV dan ketiga, untuk bincang pelupusan sebahagian daripada ekuiti yang bakal di miliki oleh KPF dalam FGV selepas penyenaraian di apungkan di pasaran terbuka.

Apabila agenda yang di susun melalui mesyuarat tidak dapat di realisasikan, maka ekuiti RM3.13 billion milik KPF dalam Felda tidak dapat di lupuskan kepada FGV dan secara langsung niat untuk senaraikan FGV terbantut.

Namun dalam apa keadaan sekalipun, kami tidak menolak kemungkinan bahawa KPF akan buat "U turn" tidak lama lagi. Kami yakin KPF akan berusaha sedaya upaya untuk bermesyuarat sekali lagi dengan agenda yang sama dan kami bersedia untuk bertarung memandangkan Hakim telah benarkan Saman Pemula di failkan semula sekiranya perkara ini berlaku.

Di kesempatan ini saya tabik kepada peneroka yang berani tampil mempertahankan hak mereka dan terima kasih saya yang tidak terhingga kepada rakan terpelajar saya, Mohd Fadzli Mohd Ramli (gambar diatas bersama saya) yang telah bersama saya mengharungi cabaran. Terima kasih juga kepada kepimpinan PAS, PKR dan NGO-NGO yang lupa erti penat sepanjang masa kami di Mahkamah Tinggi, Kuantan pada 4/1/2012.

Takbiiirrrrr ... Takbiiirrrr .... Takbiiirrrrrr

Read more...

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP