Syawal aku dicemari lagi

>> Monday, September 13, 2010

Ramadhan telah meninggalkan kita dan kini kita berada diawal Syawal. Sempat kah kita bertemu Ramadhan ditahun akan datang. Wallahualam. Bersama-sama lah kita berdoa agar kita diketemukan dengan Ramadhan sekurang-kurangnya sekali lagi agar dapat kita bertaubat dan beribadat semoga peroleh keredaan Allah. InsyaAllah.

Bermacam ibadat dilakukan sepanjang 30 hari Ramadhan. Selain solat fardu, kita solat sunat, kita berzikir dan kita berterawikh. Rata-rata Masjid menjemput Tahfiz untuk meriahkan lagi malam-malam Ramadhan. Mata kita cengkung kerana kurang tidur dan badan kita kurus lemah akan tetapi kita gembira dan bahagia kerana berpeluang untuk beribadat dalam bulan yang penuh barakah.

Ibadat diteruskan diawal syawal. Kita solat Eid secara berjamaah. Kembalinya kita dari Masjid, kita teruskan dengan ibadat apabila kita bermaaf-maafan antara famili, sanak saudara dan jiran tetangga. Ibadat diteruskan lagi apabila kita ziarah kubur arwah-arwah yang telah meninggalkan kita. Yassin dibaca dengan khusyuk, kita bertahlil, kita berdoa dan kita sedekah fatihah. Seterusnya kita berkunjung kerumah saudara mara dan rakan-rakan. Dalam ertikata lain, ibadat bukan sahaja dalam bulan Ramadhan malahan diteruskan sehingga pagi 1 Syawal.

Namun apabila kita kembali kerumah dan pasang TV untuk berehat sebentar, kita rasa segala ibadat yang diamalkan sepanjang Ramdahan dan pagi 1 Syawal dicabul serta dicemar dengan berbagai maksiat yang dihidangkan oleh RTM dan TV 3 seolah-olah ketiga-tiga stesyen TV dikendalikan oleh mereka yang bukan Islam. Astagfirullahalaziiimm. Selama ini kita diberitahu Malaysia Negara Islam. Islam kah Malaysia?

Ibadat kita dicemari dengan sajian progam dimana artis-artis, baik lelaki atau perempuan, bergaul tanpa batas. Bersalam-salaman dan berlaga bahu antara bukan mahram. Artis wanita tergedek-gedek dengan pakaian mendedah aurat. Ini kah cara kita mengucap selamat tinggal kepada Ramadhan dan mengucap selamat datang kepada Syawal yang mulia?

Tak sedarkah kamu wahai orang distesyen siaran bahawa sajian lawak bodoh dari pelawak-pelawak kita yang terkinja-kinja tak tentu arah sebenarnya mencemarkan kesucian rohani muslimin dan muslimat yang masih dalam ibadat. Begini kah cara sebuah Negara Islam menyambut 1 Syawal?

Salah kah kalau stesyen siaran teruskan dengan progam berunsur ugama agar Muslimin dan Muslimat tidak leka? Salah kah kalau RTM dan TV 3 ikut jejak Astro Oasis untuk sementara waktu agar 1 Syawal tidak dicemari?

Kalau ada mana-mana muslimin dan muslimat yang ingin ibadat mereka dicemar, mereka bebas untuk tonton stesyen Astro dimana disajikan bermacam maksiat. Mereka bebas untuk tonton Sex In The City. Mereka bebas untuk tonton 92010 (betul ke itu?), Mereka juga boleh tonton Accidently on Purpose atau How I Met Your Mum. Mereka bebas untuk buat pilihan akan tetapi kamu, RTM sebagai stesyen TV Nasional dan kamu, TV 3, sepatutnya hormati setiap muslimin dan muslimat dipagi Syawal yang masih dalam ibadat.

Read more...

Sah DNA milik Dato Sosilawati

>> Sunday, September 12, 2010

Sebentar tadi telah disahkan melalui DNA bahawa specimen yang dijumpai diMorib adalah milik Dato Sosilawati dan 3 yang lain. Maka sahlah bahawa Sosilawati dan 3 yang lain telah ditahan, dipukul sampai mati, dibakar dan abu mayat dibuang kedalam sungai. Kejam, sungguh kejam. Al-fatihah disedekah kepada arwah-arwah dengan doa agar roh mereka ditempatkan diantara yang soleh solehah diakhirat nanti.


Entri ini bukan untuk mengulas kematian ketiga arwah tersebut atau mengulas kekejaman yang dilakukan sekumpulan manusia yang tidak berhati perut dan didalangi seorang peguam bergelar Dato’ akan tetapi akan sentuh isu samada pihak polis telah jalankan tanggungjawab mereka dengan cara profesional.Saya terbaca dalam akhbar dan juga terdengar dalam television sebentar tadi bahawa Peguam begelar Dato yang ditahan itu juga disyaki pernah terlibat dalam kegiatan mengelapkan wang, kes hilang beberapa orang yang pernah berurusniaga dengan Dato berkenaan dan juga mengamalkan gaya hidup melampaui kemampuan.Daripada banyak perkara yang Dato lawyer dikatakan telah lakukan, satu perkara yang menarik perhatian saya - kehilangan beberapa orang yang pernah berurusniaga dengan Dato lawyer. Polis mengesahkan bahawa terdapat lapuran hilang dan Dato lawyer merupakan orang yang disyaki namum Dato lawyer tidak dapat ditangkap kerana mempunyai kenalan diperingkat tinggi dan juga mempunyai pengetahuan mendalam persoalan undang-undang.Dalam ertikata lain, kalau sesiapa yang ingin lakukan jenayah, pastikan anda kenal beberapa orang yang berkedudukan tinggi dan belajar selok belok undang-undang. Kalau anda mempunyai 2 kelebihan terebut, maka polis tidak ada kuasa untuk buat tangkapan. Saya sudah lulus satu peringkat (saya seorang peguam walaupun belum digelar Dato) dan sekarang sedang berusaha untuk berkenalan dengan beberapa orang yang berkedudukan tinggi. Tercapai sahaja keperluan kedua, maka saya bebas untuk lakukan jenayah. Sekurang-kurangnya itu lah mesej tersirat yang saya dapat cungkil dari kenyataan polis.Betul kah Dato lawyer tidak ditangkap sebelum daripada ini atas alasan yang diberi oleh polis sedangkan Dato lawyer disyaki telah melakukan jenayah atau adakah Dato lawyer tidak ditangkap disebabkan mangsa Dato lawyer sebelum daripada ini bukan daripada golongan elit? Adakah polis hanya akan siasat apabila golongan elit yang menjadi mangsa? Tiada nilai ke nyawa warga marhaen?Bukan niat saya untuk melawan takdir. Jodoh pertemuan ajal dan maut adalah hak Allah. Kita merancang Allah yang menentukan. Tapi andaikata, polis bertindak cepat dengan menangkap Dato lawyer dan Dato lawyer dituduh atas kesalahan-keasalahan lampau, tanpa ambil kira siapa yang Dato lawyer kenal dan berapa banyak jurnal undang-undang yang Dato lawyer telah hafal, ada kemungkinan Dato Sosilawati dan 3 yang lain masih hidup hari ini.Renung-renungkan?

Read more...

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP