Saman FELDA - peneroka di beri tekanan

>> Monday, December 26, 2011

Jumaat lalu (23/12/2011) saya dengan di iringi lebih kurang 200 peneroka dari pelbagai rancangan FELDA, telah failkan satu Saman Pemula di Mahkamah Tinggi, Temerloh menuntut antara lain, satu injunksi melarang Koperasi Pemodalan Felda (KPF) dari mengadakan Mesyuarat Khas Perwakilan pada 05/01/2012. Juga di tuntut melalui Saman Pemula tersebut dua (2) lagi injunksi, iaitu, melarang KPF daripada melupuskan ekuiti sebanyak RM3.13 billion dalam FELDA dan 10 lagi anak syarikat FELDA kepada Felda Global Ventures Sdn Bhd (FGV).


Besok (27/12/2011) saya di minta agar berjumpa dengan Pendaftar/Hakim Mahkamah Tinggi Temerloh untuk memohon Saman Pemula itu di meterai dengan segera dan juga agar Mahkamah tetapkan satu tarikh perbicaraan sebelum 05/01/2012. InsyaAllah perkara ini akan saya lakukan besok ..

Sebentar tadi saya terima panggilan talifon dari salah seorang Plaintif (pihak yang menuntut) dan saya di beritahu bahawa Pengurus Felda sedang memberi tekanan kepada Plaintif-plaintif (terdapat 4 Plaintif yang menuntut) untuk menarik balik Saman Pemula yang di failkan pada 23/12/2011.

Pada saya, tidak mungkin Pengurus ini bertindak atas usaha beliau sendiri. Ada tangan ghaib yang memberi arahan. Macam biasa, orang atasan, yang kini dalam ketakutan yang teramat, akan gunakan apa sahaja taktik untuk menghalalkan cara. Dasar pengecut.

Nasihat saya kepada pengecut-pengecut yang duduk di kerusi empuk - kalau betul anak jantan mari turun padang dan bertempur secara gentleman. Tak perlu helo sini helo sana. Helo orang ini helo orang sana. Tak perlu gertak sini gertak sana. Tak perlu baling batu sorok tangan. Bak kata Tuan Guru Nik Aziz "we know who you are ..."

Pada saya peneroka dan ahli KPF hanya mempertahankan hak mereka. Hak mereka bukan kecil. Hak mereka berjumlah RM3.13 billion. Pada saya kalau RM3.13 biliion di beri kepada penyamun-penyamun ini, sekelip mata anak bini mereka akan kaya raya dan peneroka merana. Hasil titik peluh peneroka akan di baham oleh mereka yang tak kenal halal haram.

Kepada peneroka-peneroka - jangan takut dan jangan gentar. Jangan tunduk kepada tekanan. Kami setiasa di belakang kalian untuk pertahankan hak kalian. Jangan sesekali benarkan hak kalian di mamah oleh penghianat-pemghianat ini.

Read more...

Issues, issues and issues

It has been a long time since I wrote. I just could not give my point of view on the numerous issues in hand as I could not login my own blog. To tell you the truth, I actually forget my password.


Now that I am back, I just don't know where to start. I feel that the cow issue has become a little stale.

What about the new kid on the block? Adam Adli. Writing about him will be mere repetition. He is all over cyber space. Pity this young man. While I support what he did, yet I see there are people around who really don't understand sarcasm. And yes, his page has struck 20 thousand over likes within a week.

Hassan Ali has apologised and I therefore consider his case closed. UMNO/BN got a small erection over this issue but could not maintain their erection for purposes of consummation. Pity these big guys.

Readers, now that I am back I will be writing from time to time. So just look out ...

Read more...

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP