Khutbah terakhir Nabi Muhammad SAW

>> Thursday, May 20, 2010

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini."

"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang."

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil."

"Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina."

"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini, Sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah di bulam Ramadan dan tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh."

"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku."

"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku."

"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku. Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu."

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.)

Read more...

Nasib baik ada UMNO/BN

>> Tuesday, May 18, 2010

Nasib baik ada UMNO/BN diMalaysia. Kalau tidak merana la kita sebagai Rakyat Malaysia. Kalau takde UMNO/BN sah kita tak dapat kemudahan asas seperti bekalan api dan air. Sah kita tak dapat jalanraya. Sah takde sekolah. Sah kita takde pengangkutan awam yang canggih. Sah anak-anak kita tidak berpeluang untuk dapat biasiswa. Buta huruf la anak-anak Malaysia atau pendidikan mereka hanya setakat pondok atap sahaja. Yang kita kecapi hari ini adalah ehsan dari UMNO/BN. Nasib baik ada UMNO !!!!!!!

Tetapi saya pelik. Dalam tinjauan saya diRaub beberapa bulan dahulu saya dapati masih ada anak Malaysia tinggal dalam pondok usang beratap zing berlubang seribu. Tanpa bekalan air bersih dan tanpa bekalan letrik. Ini hanya tinjauan disekitar Raub. Kalau ditinjau dipendalaman, saya tak berani nak kata. Nasib baik kita ada UMNO, kalau tidak mungkin kita tinggal diatas pokok, bergerak mengunakan lembu, kerbau atau keldai dan memburu mengunakan sumpit. (tiada niat untuk memperlekehkan mereka-mereka yang masih menggunakan sumpit)

Hello brothers and sisters. Let’s be frank to ourselves. Let’s get real. Open up our minds. Apa yang kita kecapi kini bukan daripada UMNO/BN. Apa yang UMNO/BN lakukan hanya melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai pakatan yang diberi mandat untuk mentadbir Negara Malaysia.

UMNO merupakan parti politik sepertimana PKR, DAP atau PAS. BN merupakan pakatan sepertimana PR. Duit yang digunakan oleh UMNO/BN untuk membina sekolah, membina hospital dan kelinik, membina jalanraya, menabur janji pembangunan, mengamalkan rasuah politik bukan daripada duit mak bapa UMNO/BN tetapi duit kita sebagai rakyat Malaysia. Kita berhak untuk kecapi apa yang diberi oleh Kerajaan kerana segala pembangunan adalah daripada hasil duit kita sendiri.

Jangan tersilap. UMNO/BN tidak lakukan apa-apa untuk kita. Mereka hanya menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka. Perkara sama akan dilakukan oleh PR sekiranya PR menjadi pemerintah. Jangan celaru antara pakatan yang diberi mandat untuk tubuh Kerajaan dan Kerajaan Malaysia. Pakatan yang diberi mandat boleh tumbang bila-bila masa akan tetapi Kerajaan akan tetap kekal melainkan dijual sepertimana terjualnya Blok L dan M .

Kita sebagai ahli Pakatan Rakyat perlu dengan segera lakukan sesuatu untuk ubah presepsi segolongan Rakyat Malaysia yang terbantut fikiran akibat daripada terlalu banyak membaca Utusan Meroyan dan menghadap RTM 1 dan 2. Fikiran mereka telah diracuni oleh media songsang yang menyajikan berita palsu yang diedit dan dibutar belit oleh barua-barua UMNO/BN.

Saya terpanggil untuk menulis entry ini kerana baru-baru ini saya diminta oleh isteri saya untuk baca satu komen dalam laman social facebook milik isteri saya yang berbunyi knock knock ..hru...dengar u sibuk kempen.Haris tak gi Sibu. Sori I ni not polticians tapi I support BN sebab I anak kerajaan. All my education supported by them tambahan keja ngan gomen tak boleh jadi traitor....but we can always be friends kan....asal kan jgn crita hal politik just like in Mekah

Kalau kita semua berpendapat sepertimana yang dikatakan dalam petikan diatas, maka kita semua boleh dianggap sebagai penghianat negara (traitor) kerana kita belajar diSekolah yang disediakan oleh Kerajaan. Kita mengunakan jalanraya yang disediakan oleh Kerajaan. Kita minum air dan wudu mengunakan air yang disediakan oleh Kerajaan. Penghianat kah kita?

Yang menghairankan saya, petikan komen tadi datangnya daripada seorang yang berpelajaran tinggi. Kalau begitu tanggapan anak-anak Malaysia yang berpelajaran, maka impian PR untuk kePutrajaya hanya akan tinggal impian.

Ayuh, kita segera ubah presepsi rakyat yang telah diracuni.

Reformasssiiiiiii .....

Read more...

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP